Passa al contingut principal

Continua la crisi humanitària en la Ruta dels Balcans: Incendi del camp de refugiats de Lipa a Bòsnia 07/01/21

 


El 23 de Desembre de 2020 cremava el camp de refugiats de Lipa en els voltants de la localitat de Bihać prop de la frontera entre Bòsnia i Croàcia (UE), deixant a més de mil persones sense refugi en vespra d'un gèlid hivern. El succés era d'esperar, la OIM ja havia anunciat dies abans que l'anava a tancar pel fet que no complia amb els requisits de seguretat per a albergar a famílies, les autoritats Bosnianes tampoc volien que continuara obert, a més grups d'ultradreta portaven temps pressionant perquè no se'ls deixara residir en la seua travessia migratòria a la regió i han impedit juntament amb les autoritats locals que pogueren arribar a altres localitats després de l'incendi i posterior desallotjament. Mentrestant la UE destina ajuda per a militaritzar més les fronteres a un país que encara no s'ha recuperat de les ferides de la guerra civil i que no compta amb mitjans suficients per a poder ajudar als migrants, aconseguint tapar a milers d'ells a les portes de Croàcia. Tota aquesta situació es tradueix en violacions sistemàtiques de drets humans en contra de les persones que intenten travessar la frontera i són retornades “en calent”, després d'haver patit violència i repressió per part de les autoritats Croates. 

A causa de la pressió internacional Bòsnia ha instal·lat uns campaments improvisats sense aigua potable ni condicions mínimes d'habitabilitat per a les persones que han quedat fora del camp incendiat, per la qual cosa molts refugiats han decidit començar una vaga de fam, que a dia de hui contínua, en protesta per la seua situació, a més les organitzacions socials reporten que més de 200 persones estan vivint en els boscos, enmig de la neu sense cap mena d'ajuda. 

En aquest programa de ràdio no sols escoltarem testimoniatges del que va succeir sinó que també realitzem un recorregut per la situació actual de la “Ruta dels Balcans”, conversant amb voluntaris d'organitzacions socials com Alba Domínguez de l'organització social “No Name for Kitchen”; immigrants anònims, i Zlatan Kovačević coordinador de l'organització social Bosniana “SOS Bihać”, des dels territoris amb més immigrants i refugiats a la frontera de Bòsnia amb la UE.
 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Divendres de tertúlia 01/12/23

  DIVENDRES DE TERTÚLIA amb Ángeles Sanmiguel (periodista), Versus (ésser humà bàsic) i Antonio Pérez Collado (CGT i Ateneu llibertari Al Margen). Parlem de la tregua de Gaza, Israel i l'embaixadora d'Espanya, cotxes i el centre històric de València, inici de la COP28, embòlic de la política nacional...   

Informatiu Amnistia Internacional 04/12/23

  Aquesta setmana Amnistia Internacional destaca les següents notícies: Desídia per part de les comunitats autònomes espanyoles a l'hora d'impulsar recursos d'atenció a les víctimes de violència sexual pese a l'augment de les denúncies. Parlarem també de la COP28, on el seu amfitrió, Unió dels Emirats Àrabs, ha rebutjat les crides de la societat civil en favor dels drets humans. A més, és necessari protegir millor els defensors i defensores dels drets humans i professionals de la salut que fan front a abusos generalitzats i criminalització per defensar el dret a l'avortament. I acabarem amb les restriccions discriminatòries de finançament dels governs donants europeus a la societat civil palestina poden agreujar la crisi de drets humans.  

Repàs a la xarxa i oients 04/12/23

  En l'espai d'entrevistes de LLIURE DIRECTE - RÀDIO KLARA escoltem i llegim les vostres opinions a través dels telèfons i xarxes socials, a més de fer un repàs als mitjans.   
suscri"